Ik heb een nieuwe rekenwijze voor alcoholpercentage ontwikkeld, helemaal gebaseerd op SG formules. Dus niet meer met benaderingskrommen.
Zie voor theorie en afleidingen de Alcohol Percentage pagina.
Met dit formulier kun je o.a. het alcoholpercentage van je bier (of evt. andere dranken) uitrekenen.
Het formulier is ook als spreadsheet te downloaden.
Gebruik: Vul het gemeten soortelijk gewicht in. Links de waarde vóór de vergisting, en rechts de waarde ná het gisten. De waarde kan opgegeven worden in Brix (Refractometer uitlezing) of in gram/liter (Hydrometer uitlezing). Als de waarde na hoofdvergisting in Brix wordt gegeven, moet de waarde voor vergisten ook in Brix worden gegeven. Geef ook het aantal grammen suiker per liter voor nagisting op fles (of 0 als onder koolzuurdruk wordt afgevuld). De overige waarden worden berekend uit deze gegevens, nadat je op de Bereken knop klikt.
De berekende waarden worden in drie kolommen getoond, telkens de waarde voor de hoofdvergisting (Start-SG etc.), de waarde na de hoofdvergisting (Eind-SG etc.), en de waarde na vergisting op fles. Voor de waarden van deze derde kolom wordt aangenomen dat de toegevoegde suiker volledig wordt vergist. Eventueel is dit na het openen van een flesje bier na te meten :o) .
Let op: De berekende waarden zijn slechts benaderingen. Onder het formulier staat verdere uitleg.
Geef hier hoeveel gram suiker per liter voor de nagisting werd gebruikt.
Deze wordt simpelweg uit het alcholgehalte berekend, door te delen door de totale massa van de wort. En dan uiteraard maal 100 om er een percentage van te maken.
Aangezien de hoeveelheid restsuiker en alcohol precies bekend is, kan dit met respectievelijk 4 en 7,11 worden vermenigvuldigd om de energie in kilocalorieën te krijgen. Wel moet het volume nog even gecompenseerd worden, want het is niet precies 100 ml aan het eind van de berekeningen.
De categorie van bier wordt bepaald uit graden Plato, zoals de Nederlandse Wet (artikel 4) deze definieert. De indeling is als volgt:
Cat. | graden Plato | omgerekend naar SG |
---|---|---|
S | 15,5 of hoger | 1063.54 of hoger |
I | 11 tot 15,5 | 1044.37 tot 1063.54 |
II | 7 tot 11 | 1027.84 tot 1044.37 |
III | 1 tot 7 | 0 tot 1027.84 |