Korf Filter

Al zoekend bij Brouwland (http://www.brouwland.com), kwam ik iets tegen dat "korffilter inox 3/4" heette. Er stond geen omschrijving bij, noch een foto. Het maakte me direct nieuwsgierig... Wat is het, hoe ziet het eruit, en is het bruikbaar bij het brouwen. Aangezien het ding slechts enkele euro's kostte, besloot ik het mee te bestellen.

Toen de bestelling van o.a. 25 kilo pilsmout kwam, zag ik eindelijk wat het korffilter inhield, en het leek me meteen bruikbaar:

Het filter is ongeveer 6 cm groot, met een schroefdraad.

Na een test om te zien of de (nylon?) sok kookbestendig was, besloot ik er een hopfilter van te maken. Het geheel kan geschroefd worden op de kraan in mijn pan.


Inmiddels heb ik het korffilter al een aantal malen gebruikt, en het functioneert prima bij het uitfilteren van hop. Ik gebruik altijd bloemen, ik denk dat het voor het gebruik met pellets wellicht een te grof filter is. Dat zou opgelost kunnen worden door er een zakje van een kaasdoek omheen te maken.

Ik denk dat het filter ook bruikbaar is als hevelfilter, dan wordt het een variant op de easymasher (http://schmidling.com/empp.htm) of bazooka (zie: http://www.zymico.com/bazooka/). Het lijkt me voorkeur hebben om er dan een aantal in de pan te monteren (bijv. 3), zodat een grotere oppervlakte van het beslag gefliterd wordt. Dit lijkt me positief voor het rendement.

Ik heb het voor maischen nog niet gebruikt, en ben benieuwd naar eventuele ervaringen van anderen.

Ernst de Moor