Hoe wij Mede maakten

Dit verhaal is onder de titel "Ernst gaat vreemd" verschenen in het clubblad van 't Wort Wat

Op verzoek het verhaal van de mede

Voor de broodnodige variatie, wilden wij eens Mede maken. Mede is een drank die verkregen wordt door Honing te laten vergisten. Vergisten, daar hadden we al ervaring mee ;-) .

Het eerste stiekem ook. We hadden het al eens eerder geprobeerd, maar toen was de drank veel te licht geworden. Nu dus eerst maar een uitgebreid onderzoek gedaan op internet.

Het uiteindelijk recept is:

Recept:
3150 g klaverhoning
4500 g bloemenhoning
een liter of 20 water
Bier bovengist (wit zakje, van Gelder)
Wijngist (later toegevoegd.

19 februari 2007:
Na het samenstellen van het recept, gingen we aan de slag, met het aanrecht vol potten honing. De helft was klaverhoning en de helft een melange, omdat de klaverhoning op was. Om bepaalde stoffen uit de honing te krijgen, bijvoorbeeld de was, moet deze eerst drie kwartier gekookt worden. Daarbij moet het schuim dat zich vormt eraf geschept worden. Als je dit proeft, heeft het een scherpe smaak die je liever niet in je mede hebt.

Na het koken koelen door het te verdunnen met water. We hebben het S.G. teruggebracht tot 1105, en toen bleek er 22 liter honingwater in het gistvat te zitten. Eerst biergist erbij, omdat we dit toch lekkerdere gist vinden. Zoals gebruikelijk hebben we de korrelgist er droog bijgedaan, dat werkt bij mij altijd prima. De aanstaande mede had een temperatuur van 28 graden.

19 februari 2007:
Het waterslot deed helemaal niets, en er ontstond niet het gebruikelijke schuim. Zou dat aan het ongebruikelijk hoge S.G. liggen? Wijngist erbij, niets. Gistzouten en vitamine B erbij. Niets.

11 maart 2007:
Ik ging er van uit dat het wel bedorven zou zijn, maar toch maar proeven. Heerlijk! kennelijk had het gistvat lucht gelekt, en kennelijk schuimt (deze?) mede niet bij het gisten. Het S.G. is 1014, niet slecht. Overgeheveld in een nieuw vat, dat gelukkig wel bubbelt.

17 april 2007:
Nog weer 1 maand later (ja, dit gist langzaam!) is het S.G. 1001 !! het alcohol percentage is dus 14 procent! En hij is nog niet helemaal uitgebubbeld. Dat is wel essentieel, want we willen geen mousserende wijn. Nog verder wachten dus. de smaak is prima, als je van Mede houdt.

Ik heb nog een paar keer tussendoor geproefd. De smaak wordt telkens scherper, omdat het zoete eruit is. Toch vreemd, ik had altijd begrepen dat er onvergistbare suikers in honing zitten. Ook in gesprekken met andere Mede brouwers werd dit bevestigd. En misschien is drie kwartier koken dan toch niet lang genoeg? Het is namelijk wel diezelfde scherpe smaak als van het afgeschepte schuim.

Toch is het wel lekker, en zeker niet bedorven. Alleen maar wat scherp van smaak. Volgende keer nog maar eens proberen zonder voedingszouten enzovoort. Wie weet heeft dat een sterkere gisting tot gevolg???

1 juli 2007:
Inmiddels is de mede uitgeborreld. De smaak is nog wat scherper geworden, maar daaronder zit een heerlijke mede-smaak. Volgens sommige bronnen moet Mede enkele jaren rijpen, en ik denk dat ik begrijp waarom. Het is waarschijnlijk wel afhankelijk van factoren als de soort honing, duur van het koken, gistsoort enzovoort.

De meeste flessen laat ik nog maar een tijdje staan...

Ernst de Moor.

Naschrift

Februari 2008

Inmiddels is de smaak van de Mede behoorlijk bijgetrokken. Het is veel minder scherp van smaak geworden. Blijkbaar heeft Mede een lange rijpingstijd nodig.