Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#065 B Sauvin Joost

Brouw datum:18 januari 2015
Gebrouwen door:Fokke, Ernest en Ernst
alcohol percentage:10.7 %
Nederlandse categorie:S
Energie:90.0 kCal / 100ml

Recept naam:Triple Hop
Recept van:Ernst de Moor
klasse:C
stijl:Triple

Beschrijving

Op voorstel van Fokke besloten we een soort van Triple Hop kloon te brouwen. We hebben het brouwsel gesplitst, en er 2 soorten dry-hop bij gebruikt: Nelson Sauvin en Citra.

Dit is de Sauvin variant.

De naam is ook een variant op Duvel. De duivel wordt namelijk ook wel een Joost genoemd als eufemisme. Bijvoorbeeld in "Joost mag het weten"

Recept gegevens

batch grootte:39 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:10.7 %
Nederlandse categorie:S
Energie:90.0 kCal / 100ml
begin SG:1092
eind SG:1014
EBC (kleur):18.4
EBU (bitterheid):28.0
Brouwhuis efficiëntie76 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout13 kg   3 EBC  
Rietsuiker1 kg      
Rijstevlokken1 kg      
UK Golding73 g 60 min. 6.0 % α Van der Kooy Jubbega
Nelson Sauvin hop80 g   12.5 % α Van der Kooy, Jubbega

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
45 min.30 min.5 min.

Problemen bij brouwen

Vermoedelijk door het hoge begin S.G. ging de vergisting heel traag. De hoofdvergisting duurde maar liefst 6 weken, maar het was het waard.

Smaak impressie

Een heerlijk bier, zij het met iets te veel gist op fles.