Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#064 B Mosterd - (G)ouwe Ernst

Brouw datum:26 juli 2014
Gebrouwen door:Ernst de Moor
alcohol percentage:7.6 %
Nederlandse categorie:S
Energie:61.8 kCal / 100ml

Recept naam:Weizen volgens JW den Hartog
Recept van:Ernst de Moor
klasse:A
stijl:Weizen

Beschrijving

Dit is hetzelfde recept als (G)ouwe Ernst, maar met een subtiele hoeveelheid mosterdzaad toegevoegd.

Weizen met Maltase maischschema. Dit is een soort mengeling van infusie en decoctie.

  • Begin met 60% van de storting (7200 g maalsel), en 45% van het water op 62 graden Celcius
  • Rust 40 minuten
  • Doorverwarmen naar 70 graden
  • Rust 20 minuten
  • Voeg 55% van het water toe (koud), en 40 % van de storting (4800 g). De temperatuur moet nu 45 graden zijn, compenseer indien nodig.
  • Rust 40 minuten
  • Verwarm tot 70 graden
  • Rust 20 minuten
  • Zetmeeltest en afmaischen op 78 graden

Het resultaat is een heerlijke Weizen met mooie banaan en kruidnagelsmaak, maar helaas weinig schuim.

Recept gegevens

batch grootte:15 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:7.6 %
Nederlandse categorie:S
Energie:61.8 kCal / 100ml
begin SG:1063
eind SG:1009
EBC (kleur):17.6
EBU (bitterheid):14.7
Brouwhuis efficiëntie81 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Tarwemout2 kg   4 EBC  
Pilsmout1.6 kg   3 EBC  
Hallertau Perle12 g 4 min. 60 α  
East Kent Goldings4 g 6 min. 60 α  
Hallertau Perle6 g 4 min. 10 α  
Wyeast 3068 - Weihenstephan Weizen1 zakje      
Mosterdzaad28 g      

Maisch schema

63 °C70 °C45 °C70 °C78 °C
40 min.20 min.40 min.20 min.10 min.

Opmerkingen van de brouwer

Uitgevoerd met het Maltase maischschema.

Smaak impressie

Prima smaak met goede banaan en kruidnagel. Echter weinig schuim.