Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#055 Troost

Brouw datum:06 mei 2012
Gebrouwen door:Alex, Ernest en Ernst
alcohol percentage:5.7 %
Nederlandse categorie:I
Energie:54.8 kCal / 100ml

Recept naam:Koffie Stout
Recept van:Ernst de Moor en André van der Zee
klasse:D
stijl:Stout

Beschrijving

We waren al langer van plan een koffiebier te maken, vooral omdat dat Alex erg lekker lijkt.

Bij een bezoek aan André bleek dat hij daar ook mee bezig was geweest, en had geëxperimenteerd met het toevoegen van koffie op verschillende momenten. Dankzij André weten we dus hoe het moet...

 Bij het overhevelen op 20 mei 2012 had het bier een S.G. van 1019. We hebben 8 kopjes Nespresso Arpeggio toegevoegd.

Uiteindelijk is het S.G. gezakt tot 1014, wat een alcoholpercentage oplevert van 5.7 volumeprocentjes.

Recept gegevens

batch grootte:42 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:5.7 %
Nederlandse categorie:I
Energie:54.8 kCal / 100ml
begin SG:1055
eind SG:1014
EBC (kleur):90.0
EBU (bitterheid):27.0
Brouwhuis efficiëntie82 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6.5 kg   3 EBC  
Gerstevlokken2.2 kg      
Roasted Barley700 g   1375 EBC  
Koffie: Illy Arabico Espresso250 g     Illy
Koffie: Douwe Egberts roodmerk500 g     Douwe Egberts
Koffie: Perla roodmerk150 g     Albert Heijn
East Kent Goldings62 g 90 min. 6.1 α  
East Kent Goldings15 g 10 min. 6.1 α  
Koffie: Gezette Nespresso Arpeggio8 kopjes     Nescafe

Maisch schema

66 °C77 °C
60 min.10 min.