Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#008 Virtuele mist

Brouw datum:24 mei 2003
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:5.9 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Alternatief witbier
Recept van:Theo van de Voorde
klasse:B
stijl:Witbier

Beschrijving

Dat wat een donker witbier moest worden, bleek niet troebel te zijn. Dus een virtuele mist.

Dit bier is bij wijze van experiment vergist met 3 verschillende gistsoorten. Opvallend was het verschil in tijd dat de gisten nodig hadden om tot vergisting te komen. De volgende tabel laat dit zien:

Gistsoort Eerste activiteit Smaak effect
korrelgist K97 na ruim 24 uur De kleur is helder amber. Het bier heeft een lichte citrusgeur. De smaak is een licht zurige citrus smaak, weinig bitter. De koriander is amper te proeven, dat mag de volgende keer dus meer zijn. Wel lekker van smaak.
standaard bovengist na 2 uur De kleur is helder amber. Het bier geeft een zoetige geur. De smaak is zoetig, met een licht zurige nasmaak, weinig bitter. De koriander is amper te proeven, dat mag de volgende keer dus meer zijn. Wel lekker van smaak.
korrelgist S04 na 8 uur De kleur is helder amber. Het bier geeft een zoetige geur. De smaak is kruidig (!), bitterder dan de andere twee. De koriander is duidelijker te proeven. Mijn persoonlijke voorkeur (Ernst) gaat uit naar de andere 2 gistsoorten, voor dit bier.

Recept gegevens

batch grootte:25 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:5.9 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1053
eind SG:1014
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout2.6 kg   3 EBC  
Donker moutextract518 g.   20 EBC  
Tarwe moutextract1 kg      
Curacao-schillen10 g. 60 min.    
Citroen1 stuks 60 min.    
Saaz hop14 60 min. 2.7 α  
Hallertau Spalt Select26 60 min. 4.9 α  
Safale korrelgist K-97       

Maisch schema

53 °C61 °C73 °C76 °C
10 min.10 min.30 min.5 min.