Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#003 Bokkig Meigerst

Brouw datum:23 november 2002
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Sander van Ierschot
alcohol percentage:8.4 %
Nederlandse categorie:S

Recept naam:Meibock
Recept van:'t Wort Wat
klasse:C
stijl:Meibok

Beschrijving

Dit was het recept van de brouwdag van 't Wort Wat op 23 nov. 2002. Voor mij kon dit als een soort cursusdag beschouwd worden, hier leerde ik brouwen met granen, met de brouwset van de club. Dan aan Jos Knevel voor alle uitleg en hulp.

Korte tijd na aanvang, kwam Sander van Ierschot binnenlopen. Hij vroeg of iemand hulp kon gebruiken, en omdat het zwaar werk is voor 1 persoon, nam ik dat graag aan.

Hij heeft foto's gemaakt. Ik hoop ze ooit nog te bemachtigen.

23 nov 2002 9:30 Voorbereidingen en ingrediënten gekregen
23 nov 2002 10:00
16 liter water opgezet. Schroten
23 nov 2002 10:30 Temperatuur van 54 graden Celcius bereikt
Mout erdoor geroerd
Temperatuur nu op 52 graden Celcius
23 nov 2002 10:32
De kist in
23 nov 2002 10:47
Brouwsel uit de kist. Temperatuur is nu 51 graden en nog wat. Pan weer op het vuur.
23 nov 2002 10:59 63 graden bereikt. In de hooikist.
23 nov 2002 11:46
62 graden bij het uithalen. Weer op het vuur.
23 nov 2002 12:01
73 graden bij het in de hooikist stoppen.
23 nov 2002 12:32
Pan weer uit de hooikist. Nu is die 72 graden
23 nov 2002 12:42

78 graden bereikt
Emmerzeef overscheppen met maatcilinder in zeef
Korte tijd wachten, en ongeveer 7 liter met maatbeker terug gieten in pollepel
Dit voorkomt dat het gevormde filterbed stuk gaat.
Even laten bezinken. Spoelen met ongeveer 14 liter water. Het filterbed mag niet droog vallen.
Totdat de pan 24 liter (vrijwel vol) heeft. 

23 nov 2002 14:20
De wort kookt.
23 nov 2002 15:45
Gas uit, overgieten in emmer door kaasdoek
23 nov 2002 16:30
Bij koken bleek dat de kraan lekt. Snel overgieten in steriele emmer. Hoe nu verder?
Hevel blijkt bruikbaar voor overgieten in fles.
Het S.G. = 180. Na verdunning met 3 liter water: 1070.
23 nov 2002 17:05
Overgeheveld en al.
24 nov 2002
Gist schuimt de fles uit.
Vermoedelijk door extra overschenken en hevelen te veel zuurstof in bier,
waardoor de zuurstof vergisting te lang duurt???
7 dec 2002 13:05
Eindelijk min of meer uitgeborreld. 40 flesjes in de oven.
Het S.G. is 1022. Wel goed uitgegist????
Smaakimpressie: Wel lekker, echt bier.
Niet zo bitter, beetje zurig. Maar veel minder dan de donkere bok.
7 dec 2002 13:55 Over uit, moet afkoelen.
7 dec 2002 14:30 Alles gereinigd.
110 gram suiker voor nagisting oplossen in klein laagje water in pan.
Bier overhevelen in emmer.
7 dec 2002 15:00
Flesjes nog wat heet, wel al bottelen
7 dec 2002 15:45
Klaar. 35 en een halve fles vol!
22 dec 2002
Uitgegist op fles. In kelder!

Recept gegevens

batch grootte:20 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:8.4 %
Nederlandse categorie:S
begin SG:1070
eind SG:1022
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Munichmout (15 EBC)3000 g.   15 EBC  
Pilsmout2400 g.   3 EBC  
Tarwemout600 g.   4 EBC  
Hallertau Perle27 60 min. 6.7 α  
Braumeister Bovengist1 zakje      

Maisch schema

52 °C63 °C73 °C78 °C
15 min.45 min.30 min.5 min.