Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#002 Donkere Bok

Brouw datum:11 augustus 2002
Gebrouwen door:Ernst de Moor
alcohol percentage:6.0 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Donkere Bok
Recept van:C. v. Zwam
gepubliceerd:Het Groot Zelf Bierbrouwboek (herziene editie)
klasse:B
stijl:Bokbier

Beschrijving

Lege bierflesjes

Hoe moeilijk kan het zijn om aan lege bierflesjes te komen?

Omdat ik beugelflesjes erg leuk vind, maar de Grolsch flesjes minder geschikt acht voor zelfgebrouwen bier, had ik losse beugels gekocht. Deze kunnen met een metalen kraag op een flesje worden gezet.

Uiteraard zijn er dan ook lege flesjes nodig, ik had bedacht dat de oorspronkelijke pijpjes (33 cl. flesjes) het leukst waren. Bij de Albert Heijn lukte het niet, dus dan maar naar de Dirck III. Die vertelde dat flesjes altijd bij de Dirk van den Broek worden ingeleverd, dus dan maar daar naartoe.

Bij de flessen inname keek men vreemd op van mijn verzoek om lege flesjes, maar het kon wel. Ik kon uitkiezen wat ik wilde. Met een krat lege flessen toog ik naar de kassa. Kennelijk kon ik het niet direct bij de lege flessen afdeling afrekenen.

Dat was ingewikkelder dan het leek. Het meisje pakte de lege flesjes en scande de barcode. Toen ik haar uitlegde dat ik niet wilde betalen voor bier dat niet meer in de flesjes zat, dacht ze even na. "Ah, emballage," knikte ze. Dat kon ik bevestigen.

Ze tikte een krat emballage in, en stond op het punt mij geld te geven voor ingeleverde flesjes. Dat klopte natuurlijk ook niet, en mijn van nature ingegeven eerlijke inborst stond mij niet toe om met flesjes èn geld terug te keren.

Op mijn uitleg dat dit ook niet klopte wist ze het niet meer. Wanhopig belde ze de chef. De rij achter me groeide intussen aanzienlijk. Acht minuten later legde de chef uit hoe ze de kassa kon wijsmaken dat ik alleen emballage wilde afrekenen. Alles kwam toch nog goed, en onder de boze blik van andere klanten verliet ik de winkel.

Het brouwen

Omdat een pakket toch wat weinig mogelijkheden tot experimenteren geeft, en ik wat meer controle wil hebben, dit keer een recept op basis van moutextract poeder. Ik was er nog van overtuigd dat dit voldoende zou zijn, en dat ik nooit behoefte zou hebben aan brouwen met echte mout. Het enorme prijsverschil zou me later van dit voornemen afbrengen.

10 augustus 2002 Op bezoek geweest bij een brouwdemonstratie van een bierbrouwersvereniging, die nota bene in Hoofddorp zit. Ze stonden te brouwen op de Floriade. Gesproken met Jan Wurpel, die voorzitter is en mij lid heeft gemaakt.
11 augustus 2002 13:00

Kamertemperatuur: 24 graden.

4 liter water kookt. 20 gram hop (oeps, te veel) erin gedaan

11 augustus 2002 13:10Alles spoelen met bleek :
Gistfles, Stop, Waterslot, trechter, Thief, hydrometer, witte zeef.
11 augustus 2002 13:20 Na 20 minuten nog 8 gram hop erbij.
11 augustus 2002 13:35
De laatste 10 gram hop erbij.
11 augustus 2002 13:50 Klaar
11 augustus 2002 14:00
Moutextract erbij in de pan.
Mijn god, wat klontert dat spul.
Nog even nakoken, om op te lossen en te sterliseren
11 augustus 2002 14:15
Wort afgestort in fles. S.G. is 1050. 1 liter water erbij om af te koelen.
Het S.G. is nu 1048
11 augustus 2002 15:30
Een kapitale blunder. Ik ben vergeten 350 gram bruine suiker toe te voegen.
Dit in zo weinig mogelijk water oplossen (stroop) en toevoegen.
Het nieuwe S.G. wordt 1060 bij 36 graden, dus 1064 bij 20 graden.
11 augustus 2002 18:30
Wat een aggressieve gisting! Er staat al een hele laag schuim op!
12 augustus 2002 20:00
De gisting loopt al op zijn eind, in 1 dag tijd???
Ongeveer elke minuut een bobbeltje.
In tegenstelling tot de vorige keer heeft het waterslot veel water verloren
13 augustus 2002

Het gisten lijkt te zijn gestopt. Is er nu iets mis?
(34 uur lijkt me wat kort om te gisten).
Voor de zekerheid maar nameten: S.G. is 1018 bij 24 graden.

Smaak is goed. Beetje zuur/bitter, maar toch een volle en wat zoete smaak.
Nog wel troebel. Dit belooft een goed biertje te worden.

17 augustus 2002

Bottelen. Flesjes eerst voorzien van beugels.
S.G. 1025 (???) bij 26 graden celcius.

Emmer (nu met kraan) schoon.
102 gram suiker in water gekookt voor de nagisting.
Overhevelen.

30 augustus 2002
Ik heb het bier meegenomen naar mijn eerste bezoek aan een 't Wort Wat clubavond, om het samen met Jan Wurpel onder een microscoop te bekijken. Ondanks de (nog) zure smaak, is het bier niet bedorven. In de microscoop is duidelijk te zien dat er wel gistcellen in zitten, maar geen bacterieën. Jan Wurpel: bedankt!

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:6.0 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1064
eind SG:1025
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Donker moutextract1.5 kg.   20 EBC  
Bruine suiker350 g.      
Saaz hop20 g. 50 min. ? α  
Saaz hop8 g. 30 min. ? α  
Saaz hop10 g. 15 min. ? α  
Standaard bovengist1 g.