Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#045 Bier van het beest

Brouw datum:14 maart 2010
Gebrouwen door:Ernst de Moor, Ernest ter Kuile en Alex
alcohol percentage:8.4 %
Nederlandse categorie:S
Energie:68.2 kCal / 100ml

Recept naam:Duvel Kloon
Recept van:Ernst de moor
klasse:C
stijl:Triple

Beschrijving

Een Duvel kloon. Niet "Number of the beast", maar "Beer of the beast".

Zondag 14 maart 2010

Na het maischen bleek dat de jodiumproef niet negatief was. Daarom is de 72 graden stap een half uur geworden, in plaats van 5 minuten. Naar verwachting zal het bier dus wat zoeter worden dan bedoeld.

Spoelwater: 30 liter.

De illustratie is van Lindesay de Moor!

Recept gegevens

batch grootte:42 l.
kooktijd:75 min.
alcohol percentage:8.4 %
Nederlandse categorie:S
Energie:68.2 kCal / 100ml
begin SG:1070
eind SG:1009
EBC (kleur):8.0
EBU (bitterheid):29.0
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout10.4 kg   3 EBC  
Cara 3001.2 kg      
Hallertau Perle50 g 75 min. 6.9 α  
Fuggles32 g 75 min. 4.1 α  
Hallertau Perle18 g 15 min. 6.9 α  
Fuggles32 g 15 min. 4.1 α  
Korianderzaad8 g 10 min.    
Kardemon16 pitjes 10 min.    

Maisch schema

45 °C62 °C72 °C78 °C
1 min.60 min.30 min.5 min.

Problemen bij brouwen

Niet jodiumnegatief, 72 graden een half uur aangehouden.