Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#043 Het Heijigst

Brouw datum:13 december 2009
Gebrouwen door:Ernst de Moor en Rob Heijink
alcohol percentage:6.4 %
Nederlandse categorie:I
Energie:62.2 kCal / 100ml

Recept naam:Hefe-Weizen
Recept van:Louis van Velthoven
gepubliceerd:http://www.twortwat.nl/recepten?id=149
klasse:A
stijl:Weizen

Beschrijving

Zondag 13 december 2009

Deze keer voor het eerst gewerkt met Brouwhulp van Adrie Otten. ProMash loopt nog even mee, maar ik ben van plan helemaal over te stappen op Brouwhulp, omdat dat ook werkt op de Mac.

Zaterdag middag: Wyeast 3068 propagator opgestart. Het zakje zou in 3 uur moeten bollen, maar dat was pas zondag ochtend het geval. De gist op zondag om 7:30 gepropageerd op 1.8 liter suikerwater (s.g. 1050). Op het kippen plaatje dat ik van Louis van Velthoven heb gekocht tot 25 graden verwarmd, en het bruissteentje erin gehangen om 10:30.

Nog een noviteit: We proberen voor het eerst te brouwen met het nieuwe filter dat Ernest heeft gemaakt, en onder in de pan zit geschroefd.

Half 12: De eerste maischstap van 44 graden is bijna gereed.

Start spoelen: 13:30. De vloeistof was om 13:45 helder, om 15:05 was het spoelen klaar (75 minuten) Het filter is nog niet helemaal klaar, niet alle gaatjes zitten er al in. Het is niet helemaal duidelijk of spoelen sneller zou zijn gegaan als dat wel zo was geweest, of dat het vooral met het dichtslibben van het filterbed te maken heeft. Tenslotte maken we Weizen.

De wort is afgekoeld tot 60 graden, om 15:35 kookt het weer. Klaar met koken om 18:05. Om 19:15 zijn we klaar met alles (na een diner tussendoor), het eind-SG is 1062 (maar een klein beetje hoger dan de berekende waarde van 1058)

De inmiddels hopelijk voldoende geactiveerde gist erbij en flink schudden.

Maandag 14 december

De gist is op gang gekomen, ziet er goed uit! De kamertemperatuur is (slechts) 16 graden, buiten vriest het dat het kraakt. Het vergisten zal dus nog wat steviger worden als de kamertemperatuur hoger wordt vanmiddag.

Maandag 28 december

Overhevelen. Het S.G. is 1018, niet slecht maar het mag nog wat lager.
Bij het proeven valt de heerlijke bananengeur en smaak op, helemaal niet gek. Hopelijk wordt deze niet minder! Goede gist dus!!!!!

Recept gegevens

batch grootte:40 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:6.4 %
Nederlandse categorie:I
Energie:62.2 kCal / 100ml
begin SG:1062
eind SG:1017
EBC (kleur):8.0
EBU (bitterheid):18.0
Brouwhuis efficiëntie75 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout3 kg   3 EBC  
Tarwemout6 kg   4 EBC  
Caramout (20 EBC)250 g   20 EBC  
Hallertau Perle40 g 90 min. 6.9 α  
Bob hop40 g 3 min. 5 α Bob de Moor
Wyeast 3068 - Weihenstephan Weizen       

Maisch schema

44 °C62 °C72 °C78 °C
10 min.20 min.20 min.5 min.