Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#041 15 liter vermist

Brouw datum:16 september 2009
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:5.7 %
Nederlandse categorie:I
Energie:0.0 kCal / 100ml

Recept naam:Dunkel Weizen
Recept van:'t Wort Wat (Ernst de Moor)
gepubliceerd:Receptendatabase 't Wort Wat
klasse:B
stijl:Weizen
Promash bestand:

Beschrijving

Dit was het bier van de gezamenlijke brouwdag van 19 september 2009, waar Ernst de Moor coördinator van was.


De weergoden houden ook van bier! Al maandenlang was het plan er, om op 19 september, de gezamenlijk brouwdag, buiten te gaan brouwen. Dan is het altijd de vraag of zoiets gaat lukken. Wordt het weer goed genoeg om dat buiten te kunnen doen? Het was er een prachtige dag voor, een graadje of 20 a 25, weinig wind.

Met 13 brouwsets togen we aan de slag: zeven buiten en zes binnen. Waar de binnenbrouwers in een redelijk benauwde zolder moesten staan, konden de buitenbrouwers van het zonnetje genieten. Zeker de moeite van het herhalen waard.

Het recept was een Dunkelweizen uit de Biertypengids van Derek Walsh (maar met aangepast maischschema). Ondanks de hoge tarwestorting liep bij iedereen het filter redelijk goed door, behalve... bij Ernest en mijzelf. En bij het hopfilteren liep ons filter weer vast. Kortom: Niet onze meest sublieme brouwdag, maar uiteindelijk hadden we wort met het juiste S.G., zij het wat minder dan gepland.

Naschrift: We zijn vergeten door te verwarmen naar 80 graden. Ik denk dat dit de reden is dat het filter vastliep.

Het was een enorm gezellige dag (zoals een gezamenlijke brouwdag hoort te zijn), en iedereen had een mooie wort aan het einde van de dag.

John Gouwerok en Anneke: Bedankt dat we dit weer in en bij de boerderij mochten organiseren! Stefan en Michael: bedankt voor het regelen van alle ingrediënten. En Theo: Bedankt voor het maken van de giststarter. Alle deelnemers: Bedankt voor het meedoen en de gezelllige dag!

Hopelijk wordt het weer een lekker bier!

Recept gegevens

batch grootte:40 l.
kooktijd:120 min.
alcohol percentage:5.7 %
Nederlandse categorie:I
Energie:0.0 kCal / 100ml
begin SG:1053
eind SG:1013
EBC (kleur):14.6
EBU (bitterheid):18.8
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Tarwemout5200 g   4 EBC  
Pilsmout2000 g   3 EBC  
Aromamout (50 EBC)1600 g   50 EBC  
Vienna mout200 g   8 EBC  
Hallertau Perle28 g 2 uur 6.9 α  
Hallertau Herzbrücker12 g 60 min. 2.8 α  
Hallertau Herzbrücker12 g 15 min. 2.8 α  
Wyeast 3068 - Weihenstephan Weizen250 ml      

Maisch schema

37 °C42 °C52 °C63 °C73 °C80 °C
15 min.15 min.15 min.15 min.30 min.1 min.