Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#037b Hop(e)loze Jeneverbest

Brouw datum:17 augustus 2008
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:5.4 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Jeneverbest
Recept van:Ernst de Moor
klasse:A
Promash bestand:

Beschrijving

Jeneverbest: Het idee was een bier te maken met jeneverbessen, om te beoordelen wat de smaak daarvan is. Verdere bieren met andere Gruit-kruiden (gagel, etc.) volgen zodat op termijn een goed gruitbier kan worden gebrouwen.

We hebben een nogal bijzondere brouwwijze gevolgd: We wilden een deel van het bier met Hop maken, en een deel zonder hop. Maar hoe pak je dat aan als je maar 1 pan hebt en de bessen moeten meekoken.

We hebben de hop apart gekookt in een klein deel van de wort (in een vijf liter pan). Bij het koelen hebben we een deel van het wort met alleen jeneverbessen in een gistvat gedaan, toen de pan met hop toegevoegd en de rest gekoeld naar een ander gistvat.

Op de een of andere manier is er een melkzuurbacterie in beide gistvaten gekomen. Heel vreemd, vooral omdat we hier nooit eerder last van hebben gehad.

Het gevolg is dat het bier (met relatief veel jeneverbessen) een Kriek-achtige smaak heeft gekregen, en dan wel de oorspronkelijke, zure, kriek. (niet de aangezoete variant). Best lekker, maar met een beetje een scherpe smaak.

De reden van de infectie hebben we nooit kunnen terugvinden. Gelukkig is het bij de latere bieren niet meer voorgekomen.

Dit is de variant zonder hop.

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:5.4 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1052
eind SG:1015
EBC (kleur):3.5
EBU (bitterheid):0.0
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout2200 g   3 EBC  
Jeneverbessen30 g 60 min.    
Brewferm Bovengist5 g      

Maisch schema

63 °C73 °C78 °C
45 min.30 min.5 min.