Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#023 Van Haver tot Gerst

Brouw datum:09 juli 2005
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:6.8 %
Nederlandse categorie:S

Recept van:E.F. de Moor
klasse:V
stijl:Fantasie bier
Promash bestand:

Beschrijving

Met de paplepel ingegoten.
Haverbier in het kader van het granenproject

We zijn begonnen met een enorme pan vol Havermoutpap, waarbij dat meteen ook als ontbijt kon dienen.
De havermout was zo stijf geworden, dat die niet meer te roeren viel, en de hele pan was vol. Dat beloofde wat....

Maar toen de droge, gemalen gerst eraan toegevoegd werd, was de brei op slag vloeibaar!!!! Niet eens na flink roeren of wachten, maar onmiddelijk. Grappig effect hebben die enzymen op de havermout!

Recept gegevens

batch grootte:35 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:6.8 %
Nederlandse categorie:S
begin SG:1066
eind SG:1018
EBC (kleur):10.2
EBU (bitterheid):23.3
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout7500 g   3 EBC  
Havervlokken4000 g      
Hallertau Perle10 g 60 min. 4.1 α  
Hallertau Perle45 g 60 min. 6.1 α  
Hallertau Perle25 g 5 min. 6.1 α  
Bovengist5 g     Van Gelder

Maisch schema

55 °C65 °C72 °C78 °C
30 min.105 min.30 min.5 min.