Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#001 Haarlems Amber

Brouw datum:20 juli 2002
Gebrouwen door:Ernst de Moor
alcohol percentage:9.0 %
Nederlandse categorie:S

Recept naam:Haarlems Amber
Recept van:Den Arsegan
klasse:C
stijl:Triple

Beschrijving

Het eerste brouwsel

Een blik met bier..... brouwen maar. Voor dit allereerste brouwsel had ik bij "Van der Kooij Jubbega" een gistfles, wat simpele meetapparatuur en een brouw pakket van "Den Arsegan" gekocht. Haarlems Amber. Voornamelijk omdat een straf bier me wel wat leek, de afbeelding zo authentiek overkwam, en omdat Haarlem in de buurt ligt.

Ik heb in tijd precies bijgehouden hoe het brouwproces verliep.

20 juli 2002 10:30 Pan heet water opgezet voor sterilisatie.
20 juli 2002 10:45 Sterilisatie in heet water van: Stop, trechter, witte maatbeker
20 juli 2002 10:50 2 theelepels Sulfiet (32 gram) voor 10 liter water in schoongemaakte witte emmer. 40 gram citroenzuur erbij
20 juli 2002 11:10 Blik Amber open gemaakt. Is suikerstroop achtig... Opgezet in witte pan, smaak is zeer bitter en een ietsje zoet. Beetje als Rijststroop.
20 juli 2002 11:45 Blik overgegoten in 5 liter roestvrijstalen pan. 2x1liter water erbij en 500 gram suiker. Aan kook brengen
20 juli 2002 11:55 Het is aan de kook. 5 minuten wachten.
20 juli 2002 12:35 Het is redelijk afgekoeld. Dus: 6.5 liter leiding water in de schone fles, wort erbij. Gist en Beer-fine (Sulphur di oxide) erbij en pils enzym erbij.
20 juli 2002 12:45 De fles is nu klaar, met waterslot erop.
20 juli 2002 14:45 Soortelijk gewicht gemeten met de behuizing van de hydrometer (een maatcilinder ontbreekt nog). Het SG is 1066, de temperatuur 24 graden Celcius. Het wort smaakt al wel een beetje naar bier, al is het ongeloofelijk bitter en heel zoet.

Opmerking: Bij het afspoelen van de gistfles bleek dat er toch nog een paar veegjes vuil aan de binnenkant van de fles zaten.Nu maar hopen dat dat voldoende gedesinfecteerd is om problemen te voorkomen.
20 juli 2002 20:30 Het gisten is al geruime tijd bezig (kamertemperatuur 23 graden Celcius). Continu gebrobbel en al een hele laag schuim!
21 juli 2002 12:30 Het gistings proces is nu duidelijk overgegaan op anaerobe gisting, geen celproductie meer maar alcohol productie! De laag schuim is sterk verminderd en de kleur verandert van diep bruin naar donker geel. Er is een continue stroom van belletjes in het bier, waar je ook kijkt.
22 juli 2002 Experiment flesjes bakken. Volgens het artikel van Mark van Bommel, gepubliceerd op de website van 't Wort Wat, is het mogelijk om flesjes de desinfecteren door ze in de oven te bakken. Voor dit experiment heb ik 1 flesje gedurende 90 minuten gebakken op gasovenstand 5, en voorzichtig laten afkoelen. Aluminium folie over de opening zorgt ervoor dat het enkele dagen steriel blijft. Na 2 uur was het flesje voldoende afgekoeld om de ovendeur te kunnen openen, zonder dat het flesje knapte. Uiteraard niet vergeten de rubber ringetjes en papier etc. eraf te halen!
4 augustus 2002 14:30 Het bier is min of meer uitgegist. Elke 5 a 10 minuten ontsnapt er nog wat koolzuurgas uit het waterslot. Een meting van het soortelijk gewicht geeft 1001. Omdat ik deze waarde niet geloofde, heb ik het nog een keer nagemeten, maar het klopt echt! We gaan dus bottelen.

Smaak impressie: Hmm, niet gek! Smaakt echt naar (wat bitter) bier. Maar het is nu nog dood, en het moet nog rijpen.

4 augustus 2002 15:15 Flesjes bakken. Alle 20 grolschflesjes plus grote 1.5 liter grolsch fles schoongespoeld en in de oven op stand 5. Drie kwartier bakken (moet ook genoeg zijn). De rubber ringetjes in een glas water met een beetje chloor, en goed spoelen. Daarna 4 keer uitspoelen en een kwart theelepel sulfiet en ietsje citroenzuur erbij. De geur is te sterk, dus leeggieten en water erbij. Zal nu wel ontsmet zijn...
4 augustus 2002 16:00 Ik heb de hele fles overgeheveld in een emmer, en er gekookt water met 100 gram suiker eraan toegevoegd. Dit is nodig voor de nagisting op fles. Daarna met de hevel flesjes gevuld vanuit de emmer.
5 augustus 2002
Labels geplakt. Op de grootste 1,5 liter fles die half vol is, lijkt schimmel te ontstaan. Nu maar hopen dat de rest niet geïnfecteerd is. Of zou het gist zijn?
10 augustus 2002
Het bier is nog niet gerijpt, maar ik wil weten of het niet bedorven is. Morgen ga ik misschien mijn tweede brouwsel maken) De beugel los en: pssss... Er zit in elk geval koolzuurgas in.

Hmm, dat smaakt naar echt bier! Je proeft dat het sterk is! Lekkere smaak, misschien ietwat bitter. Echt een geslaagd biertje en een geslaagd experiment. Een moutige nasmaak, wel lekker. Die komt na de eerste bittere nasmaak.

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
alcohol percentage:9.0 %
Nederlandse categorie:S
begin SG:1066
eind SG:1001
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0