Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#059 MonarGist

Brouw datum:06 january 2013
Gebrouwen door:Nita Alons en Ernst de Moor
alcohol percentage:7.0 %
Nederlandse categorie:I
Energie:53.6 kCal / 100ml

Recept naam:Vlaamse Mist
Recept van:Ernst de Moor
klasse:A
stijl:Witbier

Beschrijving

Nita Alons en ik besloten begin januari om weer het citroen-witbier van vorig jaar te gaan herhalen, maar als leuke variatie besloten we er sinaasappel in te doen in plaats van citroen.

Toen Koningin Beatrix op 28 januari aankondigde dat ze haar troon zou overdragen naar Willem Alexander, was het ineens een heel actueel bier. Een K(r)oningsbier.

Maar hoe moest het gaan heten. Een kleine prijsvraag op internet bracht het verlossende antwoord. Arnoud kwam met de winnende suggestie Monarchist, maar Lindesay stelde voor de spelwijze nog wat aan te passen...

Recept gegevens

batch grootte:50 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:7.0 %
Nederlandse categorie:I
Energie:53.6 kCal / 100ml
begin SG:1063
eind SG:1012
EBC (kleur):5.0
EBU (bitterheid):10.0
Brouwhuis efficiëntie82 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6.5 kg   3 EBC  
Tarwemout2.2 kg   4 EBC  
Tarwevlokken1.870 kg      
Havervlokken0.625 kg      
Hallertau Perle35 g 60 min. 7 α  
Korianderzaad20 g 60 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde20 g 60 min.    
Sinaasappelen1.5 stuks 60 min.    
Wyeast 3944 - Belgian Witbier1 pakje     Van der Kooy Jubbega
Safbrew korrelgist T-581 zakje      

Maisch schema

37 °C62 °C72 °C78 °C
30 min.30 min.30 min.5 min.

Problemen bij brouwen

Weer wilde de Wyeast na 24 uur niet aanslaan, dus was het nodig er nog een zakje korrelgist (T58) aan toe te voegen.