Arjan wilde graag een bier dat gedurende langere periode smaakveranderingen geeft in de mond. Uitgangspunt hierbij waren zijn ervaringen met de Oosterse keuken. Sommige kruiden geven meteen al een smaak, andere kruiden pas na lange tijd. Het geheel is bedoeld als winterbier, dus we namen een quadruple als uitgangspunt. Uiteindelijk zijn we tot de volgende kruidensamenstellling gekomen:- Kardamom (15 min. koken)
- Salem (60 min. koken)
- Djeroek Peroet (Bij lageren)
- Valeriaan (1 min. koken)
- Koriander blad (let op: niet de zaadjes!, 15 min. koken)
- Madame Jeanette pepers (15 min. koken)
- US Galena (dry-hop)
Het lastigste was te weten hoeveel van elk kruid. We hebben daarom van de individuele kruiden thee getrokken, en geprobeerd in te schatten hoe sterk ze smaakten. soms wat kruid toevoegend. Daaruit kwam een samenstelling die we nog een keer testten in een combinatiethee. Natuurlijk is het moeilijk in te schatten wat het op lange termijn doet, maar op deze manier konden wel al te grote blunders voorkomen. Na de hoofdvergisting (11 juli) heb ik de rietsuiker en boekweithoning toegevoegd. Dat geeft uiteindelijk een betere vergisting dan wanneer je het er direct bij gooit. Nou, dat hebben we geweten. Het eind-SG werd 1010 (!!!). Op 7 augustus bij het overhevelen was het S.G. al teruggelopen tot 1012, De smaak is kruidig en alcholig, met een milde maar duidelijke peper prikkeling. Nu gaat de Djeroek Poeroet en Galena hop erbij.
Een impressie van de brouwdag: 
|