Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#010b Druivenoogst

Brouw datum:25 october 2003
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:5.5 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Pale Ale
klasse:V
stijl:Fruit bieren

Beschrijving

Een idee dat we al lang hadden: druivenbier. Met dank aan Luuk Besseling voor tips. De druiven zijn eerst tot sap gekookt en ingevroren totdat we gingen brouwen.

Na het koken werd eerst een deel apart in een gistfles gedaan als referentie zonder vruchtensap. Dit is de graanoogst, 10c. Vervolgens werd het ontdooide sap toegevoegd. Het bleek dat dit geroerd of nagekookt had moeten worden, want de sap verdeelde zich niet goed door het wort. Het gevolg is dat de twee echte druivenbieren die we wilden maken (10a en 10b) een verschillend vruchtengehalte hadden, waardoor de opzet om 2 gistsoorten te vergelijken een stuk lastiger werd.

Na het toevoegen van het vruchtensap, werd de helft op gistfles gezet met standaard bier bovengist (10a). De tweede helft werd op gistfles gezet met wijngist (10b).

De smaak viel tegen. Het ale was prima, maar het bier met wijngist (10b) had te weinig druivensmaak, waardoor de typische wijngistsmaak duidelijk te proeven was. Persoonlijk ben ik geen wijnliefhebber, en het was zeker niet op zijn plaats hier. Het bier met biergist (10a) had een veel betere vruchtensmaak, maar het was aan de (fruit)zure kant. Gelukkig was dit duidelijk terug te herleiden op de zure smaak van de vruchtensap, en was het bier niet bedorven.

Volgende keer gaan we het anders doen. Zie daarvoor bier 17 "Druifengerst.

Recept gegevens

batch grootte:25 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:5.5 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1050
eind SG:1012
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout328 g   3 EBC  
Palemout5000 g   7 EBC  
Druivensap5.75 l      
Hallertau Perle48 g 60 min. 6.6 α  
Fuggles16 g 20 min. 4.5 α  
Wijngist10 g      

Maisch schema

52 °C63 °C75 °C78 °C
15 min.45 min.25 min.2 min.