Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#006 Porter's Dorst

Brouw datum:30 march 2003
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:5.8 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Porter Robust
Recept van:D. Walsh
gepubliceerd:Biertypen gids
klasse:D
stijl:Porter

Beschrijving

Er wordt gezegd, dat de biernaam Porter van het engels voor het beroep sjouwer komt. Deze harde werkers zouden dit bier hebben gedronken om hun dorst te lessen.

30 maart 2003 10:30 Begonnen met schroten
30 maart 2003 11:10 Storting. Temperatuur is 57 ºC na storting
30 maart 2003 11:25 Doorverwarmen naar 68 ºC
30 maart 2003 12:55 Klaar met maisch stap
30 maart 2003 13:10 Klaar met volgende maisch stap. 80 ºC bereikt
30 maart 2003 13:15 Klaar met af maischen
30 maart 2003 15:40 Klaar met filteren. Nu opzetten voor koken.
30 maart 2003 15:55 De wort kookt. 44 gram hop in 2 hopzakken erbij. 15 knikkers voor gewicht, ze drijven nog wel.
30 maart 2003 17:15 Nog 10 gram hop erbij
30 maart 2003 18:45 Koelen en in gistfles laten lopen. SG=1054
2 april 2003 10:30 Vergisting komt slecht op gang. Eén fijngewreven vitamine table B1 toegevoegd, en goed geschud, ook om extra te beluchten
10 april 2003 Het S.G. is nu 1014 geworden bij het bottelen. Alcohol percentage dus 5,8 procent.

Recept gegevens

batch grootte:20 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:5.8 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1054
eind SG:1014
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Palemout4 kg.   7 EBC  
Cara Munichmout (150 EBC)350 g.   150 EBC Brouwland
Zwarte mout (1500 EBC)50 g.   1500 EBC  
Fuggles hop60 g. 90 min. 4.5 α  

Maisch schema

57 °C68 °C80 °C
15 min.90 min.5 min.